miercuri, 6 ianuarie 2010

Mancarea de azi, cancerul de maine

Soia  "Roundup Ready"  este acum cultivata pe scară largă în întreaga lume, aducand cu sine creşterea exponenţială a utilizarii erbicidului Roundup. Soia realizata de Monsanto "Roundup Ready", este modificata genetic pentru a supravieţui dozelor de altfel letale de glifosat, ingredientul activ al erbicidului Roundup realizat tot de Monsanto.

Una dintre ţările cele mai afectate de soia modificata genetic este Argentina, a cărei populaţie este imbolnavita de pulverizarile masive de erbicide din pampasul ţării (campia fertila a tarii). Pampasul Argentinan era in trecut presarat cu ferme de lactate şi legume, dar acum, culturi de mari dimensiuni de soia acopera ca o o patura  majoritatea terenurilor cultivate. Impactul poate fi mai bine apreciat  luând în considerare următoarele statistici:


-Soia este principala sursă de venit pentru proprietarii de terenuri şi pentru stat -  soia este considerata o "mină de aur" de către argentinienii, exportul de soia generand 16.000 de milioane de dolari pe an.

- Suprafaţa cultivată cu soia a ajuns la 19 milioane de hectare, reprezentand 56 % din terenurile cultivate in Argentina

- 98% din productia de soia din Argentina este modificata genetic.

- 190 milioane de litri de glifosat (agent activ în Roundup) sunt pulverizate în Argentina în fiecare an, ducand nu numai la imbolnaviri în rândul populaţiei, dar si la defrişări pe scară largă, prin urmare si copacii se numara printre victimele acestor erbicide.


Burgerii din soia sunt baza in dieta argentiniana de astăziCopii argentinieni au consumat atat de multa soia modificata genetic  incat au început să li se dezvolte sanii din cauza efectelor estrogenice, inainte ca autorităţile sa faca avertismente.

Studiile dezvaluie ca glifosatul  poate provoca malformatii congenitale si cancer, ambele   fiind in crestere în zonele în care pulverizarea este realizata. Sterilitatea şi avorturile spontane sunt de asemenea în creştere. Experţii avertizează că în 10-15 de ani, ratele cancerului, a infertilitatii si a disfunctiilor endocrine ar putea atinge niveluri catastrofale în Argentina. 

Simptomele imediate sunt mereu aceleaşi pentru persoanele care stau în zona de pulverizare: ameţeli, reacţii alergice şi mâncărime, umflarea gurii, şi stare generală de rău general,  similara cu senzatia unei stari gripale. Oamenii sunt avertizaţi să rămână în interior atunci când sunt realizate pulverizari, dar ei raporteaza imbolnaviri  în ciuda acestei limitari.
Atunci când cei afectaţi merg la medicii lor, acestia spun că este "totul în capul lor." Autorităţile se fac de asemenea ca nu aud - la fel ca guvernul, atunci când ii sunt prezentate  dovezi ştiinţifice cu privire la efectele periculoase ale produselor Monsanto asupra oamenilor şi mediului. Din fericire, tot mai multi oameni de stiinta încep să vorbească. De exemplu, scoala de ingineri de la Santiago del Estero a anunţat că substanţele chimice provoacă nasterea a 100 de copii cu malformaţii în fiecare an. 
Unul din cele mai influente studii a fost realizat de unul dintre oamenii de stiinta de seama din Argentina, Andres Carrasco, care lucrează în Ministerul de Ştiinţe al Argentinei. Potrivit dr. Carrasco, studiile sale arata ca expunerea la glifosat poate provoca defecte in creierul, intestinele şi inimile fetusilor de amfibieni, si ca aceste rezultate pot fi aplicate la om. În plus, cantitatea de Roundup utilizata pe culturile de soia modificata genetic a fost de 1500 ori mai mare decât cea care a creat defecte.La aceleasi concluzii au ajuns si alti cercetători independenţi, care au descoperit dovezi puternice care sprijina teoria ca glifosatul determină următoarele:

-Perturbări endocrine
-Cancer
-Deteriorarea ADN-ului
-Toxicitate de dezvoltare
-Neurotoxicitate
-Toxicitate pentru reproducere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu