Soia
"Roundup
Ready" este acum cultivata pe scară largă în întreaga lume, aducand cu
sine creşterea exponenţială a utilizarii erbicidului Roundup. Soia
realizata de Monsanto
"Roundup Ready", este modificata genetic pentru a supravieţui dozelor
de altfel letale de glifosat, ingredientul activ al erbicidului Roundup
realizat tot de Monsanto.
Una
dintre ţările cele mai afectate de soia modificata genetic este
Argentina, a cărei populaţie este imbolnavita de pulverizarile masive de
erbicide din pampasul ţării (campia fertila a tarii).
Pampasul
Argentinan era in trecut presarat cu ferme de lactate şi legume, dar
acum, culturi de mari dimensiuni de soia acopera ca o o patura
majoritatea terenurilor cultivate. Impactul poate fi mai bine apreciat luând în considerare următoarele statistici:
-Perturbări endocrine
-Cancer
-Deteriorarea ADN-ului
-Toxicitate de dezvoltare
-Neurotoxicitate
-Toxicitate pentru reproducere
-Soia
este principala sursă de venit pentru proprietarii de terenuri şi
pentru stat - soia este considerata o "mină de aur" de către
argentinienii, exportul de soia generand 16.000 de milioane de dolari pe an.
- Suprafaţa cultivată cu soia a ajuns la 19 milioane de hectare, reprezentand 56 % din terenurile cultivate in Argentina
- 98% din productia de soia din Argentina este modificata genetic.
- 190 milioane de litri de glifosat (agent
activ în Roundup) sunt pulverizate în Argentina în fiecare an, ducand
nu numai la imbolnaviri în rândul populaţiei, dar si la defrişări pe
scară largă, prin urmare si copacii se numara printre victimele acestor
erbicide.
Burgerii din soia sunt baza in dieta argentiniana de astăzi. Copii argentinieni au consumat atat de multa soia modificata genetic incat au început să li se dezvolte sanii din cauza efectelor estrogenice, inainte ca autorităţile sa faca avertismente.
Studiile dezvaluie ca glifosatul poate provoca malformatii congenitale si cancer, ambele fiind in crestere în zonele în care pulverizarea este realizata. Sterilitatea şi avorturile spontane sunt de asemenea în creştere. Experţii
avertizează că în 10-15 de ani, ratele cancerului, a infertilitatii si a
disfunctiilor endocrine ar putea atinge niveluri catastrofale în
Argentina.
Simptomele imediate sunt mereu aceleaşi pentru persoanele care stau în zona de pulverizare: ameţeli, reacţii alergice şi mâncărime, umflarea gurii, şi stare generală de rău general, similara cu senzatia unei stari gripale. Oamenii
sunt avertizaţi să rămână în interior atunci când sunt realizate
pulverizari, dar ei raporteaza imbolnaviri în ciuda acestei limitari.
Atunci când cei afectaţi merg la medicii lor, acestia spun că este "totul în capul lor." Autorităţile
se fac de asemenea ca nu aud - la fel ca guvernul, atunci când ii sunt
prezentate dovezi ştiinţifice cu privire la efectele periculoase ale
produselor Monsanto asupra oamenilor şi mediului. Din fericire, tot mai multi oameni de stiinta încep să vorbească. De
exemplu, scoala de ingineri de la Santiago del Estero a anunţat că
substanţele chimice provoacă nasterea a 100 de copii cu malformaţii în
fiecare an.
Unul
din cele mai influente studii a fost realizat de unul dintre oamenii de
stiinta de seama din Argentina, Andres Carrasco, care lucrează în
Ministerul de Ştiinţe al Argentinei. Potrivit dr. Carrasco, studiile
sale arata ca expunerea la glifosat poate provoca defecte in creierul,
intestinele şi inimile fetusilor de amfibieni, si ca aceste rezultate
pot fi aplicate la om. În plus, cantitatea de Roundup utilizata pe
culturile de soia modificata genetic a fost de 1500 ori mai mare
decât cea care a creat defecte.La aceleasi concluzii au ajuns si alti
cercetători independenţi, care au descoperit dovezi puternice care
sprijina teoria ca glifosatul determină următoarele:-Perturbări endocrine
-Cancer
-Deteriorarea ADN-ului
-Toxicitate de dezvoltare
-Neurotoxicitate
-Toxicitate pentru reproducere
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu